İSMAİL SARIÇAY

E-Posta: isaricay@gmail.com

TARİHİ TÜRK İDEALLERİ–18

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN TÜRK BİRLİĞİ(TURAN) GÖRÜŞÜ:

Mustafa Kemal Atatürk’ün de Türk birliğinin ileride gerçekleşebileceğine ilişkin sözleri şöyledir.

"Türk Birliğinin bir gün hakikat olacağına inancım tamdır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapatacağım. Türk Birliğine inanıyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak, dünya sükûnunu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türklüğün varlığı bu köhne Âleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek."

Bu gün herkes kendi kendine sorsun. Tarihi geçmişimizde bu kadar büyük ve yüce ideallerimiz vardı.  Bu idealler sayesinde dünyaya nizam verdik, vermeye çalıştık.

Peki, günümüzde Türkiye’nin bir ideali var mı?

Maalesef cevap olumsuzdur. Buna karşılık birçok komşu ülkenin Türkiye’nin aleyhine de olsa kendilerince büyük idealleri vardır.

Şimdi de bazı komşu ülkelerin ideallerinden bahsedelim kısaca. 

KOMŞU ÜLKELERİN İDEALLERİ:

Bu gün bizim yüce hedef ve ideallerden yoksun olmamıza rağmen yakın komşularımızın büyük ideallerinin olduğunu biliyoruz.

Bu komşu ülke ideallerinin hedefleri içerisinde Türkiye topraklarının olması bile bizleri maalesef uyarmaya yetmiyor.

Şimdi bu ülkelerin ideallerini kısa kısa tanıtalım. Tanıtalım ki, kimlerin hedefleri olduğumuzu iyi görelim.

Belki Türk milletinin ve yöneticilerinin dikkatini çeker, tekrar o şanlı tarihimizdeki yüce ideallerimize kavuşma yolunda bir katkısı olur.

 

YUNANİSTAN:

Yunanlıların, “Megali idea”(büyük ideal) dedikleri eski Bizans imparatorluğunu yeniden inşa etme, kurma idealleri vardır.

Yunanlıların Megali İdeası; İstanbul'un merkezini oluşturduğu Bizans-Yunan İmparatorluğu'nun canlandırılmasıdır. Bir başka ifadeyle Doğu Roma İmparatorluğunun bütün topraklarının Yunanistan topraklarına katılması düşüncesidir.

Megali İdea; Yunanca "Büyük Fikir", "Büyük Ülkü" anlamına gelmektedir. Yunan hedefleri olarak belirlenen Megali İdea, aslında; 1798'den itibaren bu ideal peşinde koşan Yunanlıların emperyalist politikalarının amacıdır.

Bu düşünceyi ilk defa İoannis Kolettis(1814) dile getirmiştir. İoannis Yunan Meclisinde yaptığı bir konuşmada, "Yunanistan Krallığı, Yunanistan değildir. Yunanistan'ın sadece bir parçası, en küçük, en yoksul bir parçasıdır. Yunanlılar, sadece krallık içinde oturanlar değillerdir, aynı zamanda Yanya'da ya da Selanik'te, Serez'de ya da Edirne'de, İstanbul'da ya da Trabzon'da, Girit ya da Sisam Adası'nda, Yunan Tarihine ya da Yunan ırkına bağlı başka yerlerde oturanlar da Yunanlıdır” demiştir.

Yunanistan Megali İdea'sının temel hedefleri şöyledir.

Yunanlıların tam bağımsızlığının sağlanması(Sağladılar)

Batı Trakya ve Selanik'in alınması(Aldılar)

Bütün Ege Adaları'nın alınması(Aldılar)

On iki Adaların alınması(Aldılar)

Girit Adası'nın alınması(Aldılar)

Tüm Anadolu’nun, hiç olmazsa batı Anadolu'nun alınması(Alamadılar-Uğraşıyorlar)

Kıbrıs'ın, İmroz ve Bozcaada'nın Yunanistan'a bağlanması(Çalışıyorlar)

Pontus Rum Hükümetinin kurulması (Başaramadılar-Uğraşıyorlar)

Ege Denizi Yunan denizi olacak(Çalışıyorlar)

İki kıtaya ve 5 denize açılan Yunanistan gerçekleşecek(Çalışıyorlar)

Yunanistan'ın bir ayağı Avrupa'da, bir ayağı Asya'da olacak(Çalışıyorlar)

İstanbul'un işgal edilerek Doğu Roma İmparatorluğu'nun merkezi İstanbul olmak üzere yeniden kurulması(Gece gündüz gayret sarf ediyorlar) hedeflerini kapsamaktadır.

Megali İdea'nın Türkiye aleyhine aldığı mesafeleri görüyorsunuz. Megali İdea fikrinin tarih sahnesine çıkışından günümüze kadarki faaliyetleri incelenirse ana hedefinin Türkiye aleyhine genişlemek olduğu açıklılıkla görülür.

Yunanistan, askeri alanda değil belki ama siyasi alanda ve özellikle dış politikasını etkin hale getirmesi ve propagandayı iyi idare etmesiyle uluslar arası alanda son derece başarılı çalışmalar yapmıştır. Böylece Megali İdea'nın hedeflerinden birkaçı hariç önemli bir kısmının gerçekleştirildiğini yukarıdaki açıklamalardan görmek mümkündür.

Kurtuluş savaşında ülkemize saldırmalarının altında yatanın da, bu ideallerini gerçekleştirme niyetleri bulunduğunu zaman zaman açıkça ifade etmekten çekinmemişlerdir.

Megali İdea 'nın bütün hedefleri Makedonya hariç tutulursa, Türkiye toprakları üzerinde olduğu su götürmez bir gerçektir. Yunanistan’ın bu günkü amacı ise bu hedef ve ideallerine,  savaşla değil, psikolojik harple ulaşmak istemesidir. Tarihin, yaşanan acı tecrübelerine rağmen. Yunanistan'ın Megali idea'yı terk etmemesi bizim açımızdan oldukça düşündürücü, düşündürücü olduğu kadar da manidardır. Bütün Türk yetkililerine, ilgililerine, sorumlularına ve gençliğine ilanı mesajımız olsun.

Ayrıca Yunanistan’ın birde Kıbrıs ile ilgili Onosis adlı özel idealleri vardır. Kıbrıs'ın Yunanistan'a İlhakının adı olan Enosis’i de 15 Temmuz 1974'de Nikos Sampson adlı bir Rum subayının önderliğinde yapılan askeri darbe ile gerçekleştirmeye çalışmışlar, fakat Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekâtını gerçekleştirmesi ile bu teşebbüsleri şimdilik sonuçsuz kalmıştır.    

Şimdi gelelim kuzey komşumuz Rusya’nın büyük idealine.

 DEVAM EDECEK                       

Politika gzt.yay.tar. : 10 Eylül 2012             

                 

<<Ana sayfa