ALT YAPILAR ORGANİZELİ YAPILMALIDIR

İSMAİL SARIÇAY

E-posta: isaricay@gmail.com                                                                  

          Yıllardan beri hep kendi kendime sormuşumdur. Neden  bizim şu sokaklar ikide bir  delik deşik edilir? Bir defa kazılıp ne yapılacaksa yapılsa da, bu millet sıkıntı çekmese olmaz mı?

Şehirlere yapılacak alt yapılar aşağı yukarı hepsinde bir birine çok yakın.

Nedir bunlar.

Kanalizasyon, su, telefon, elektrik, doğal gaz vb hizmetler. Doğal gazı istisna edecek olursak(çünkü her yere doğal gaz verme olanağı olmayabilir) diğerleri ülkemizin bütün yerleşim birimlerinde  benzer hizmetleri oluşturmaktadır.

 Eğer Belediyesiyle, Tedaş’ıyla, Telekom’uyla, Karayolları, Devlet su işleri vb. birlikte organizeli planlama ve projelendirme yapılsa, kaynaklar aynı zamanlama içinde ayrılsa, zaten kıt olan kaynaklarımızın, israfının da önüne geçilmiş olacaktır.

Hatta her ilde bu kuruluşlar  arası bir koordinasyon merkezi oluşturulup, bütün projeler ortak hazırlanıp, bütün bu hizmetler paralel götürülebilir. Böylece gerekli alt yapıyı birlikte yaparak daha verimli hale getirebilirler. 

Aslında bütün bunlar olmayacak şeyler değil. Eğer böyle bir organize yapılsa, bu fakir milletten alınan vergiler tekrar tekrar yapılan alt yapı kazılarında heba edilmemiş olur.

 Dolayısıyla vatanlarımızdan alınan vergilerde gözle görülür bir şekilde tekrar vatandaşımıza hizmet olarak geri dönmüş olur.

Böylece vatandaşlarımıza da her gün illallah dedirten ve kabak tadı verdiren bu kazılar, sık sık sıkıntı vermemiş olur.

Hemen hemen her yıl sokaklarımız bir şekilde kazılıyor. Kazılan yerlere asfalt yerine, toprak ve üzerine de biraz kum dökülüp çekilip gidiliyor. Ondan sonra kış gelir her yer çamur olur, çukur olur. Yaz gelir toz duman olur.

Bu çukur ve çamurlu yerlerden her geçen ister arabayla, ister yaya olsun mırıldanarak bir şeyler söyleyerek geçer.

Vatandaşlarımıza bu sıkıntı ve gerilimleri yaşatmaya kimsenin hakkı olmamalıdır.

Ayrıca milli servetimiz olan araçlar, bu çukur ve bozuk yollarda bir hayli hasar görüyor. Halkımızın bütçelerine istemedikleri halde büyük yükler biniyor.

Her vatandaşımız temelde kendisinden kaynaklanmayan gayri medeni yol ve kazılardan  büyük zararlar görüyor. Artık bu çağdışı görüntülere bir son verilmelidir.

Su borularımı, doğal gaz boruları mı döşenecek yoksa elektrik ve telefon hatları mı yer altına indirilecek, artık birlikte yapılmasının çareleri mutlaka bulunmalıdır.

Vatandaşlarımızın ortak isteği, elektrik ve su kesintilerinin olmadığı, yollarının iki de bir kazılmadığı, cadde ve sokaklarının tertemiz ve düzgün olduğu günleri arzuladığını unutmamalıyız.

İş hayatından gelen yeni belediye başkanımız sayın Sabri Uğur ve ekibinin yıllardan beri halkımızın bu kazılardan bıkıp usandığını ve artık çağdaş bir şehirde yaşamayı, hem de medenice yaşamayı arzuladığını gayet iyi bildiklerini düşünüyoruz.

Halkımızın büyük bir oy oranıyla seçtiği yöneticilerinden, en doğal hakkı olan bu istek ve arzularını gerçeğe dönüştürmeleridir.

Hani  şöyle bir söz vardır. “Bin işçiye bir baş gerek”.

Bu söz uyarınca, eğer elimizdeki insan ve diğer kaynakları doğru yerde ve doğru zamanda değerlendirebilirsek, planlı ve organizeli çalışmayı da sağlayabilirsek, çözülemeyecek hiçbir problem yoktur.

 Yeter ki çözmek isteyelim.

13.07.2004