İŞ VE ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALIDIR
İSMAİL SARIÇAY
E-posta: isaricay@gmail.com
Ülkemizin en temel sorunlarının başında işsizlik ve üretimsizlik gelmektedir.
İşsizliğin ve üretimsizliğin kol gezdiği her ülkede, sorunlar çığ misali büyümekle kalmaz toplumun temel dengeleri kökünden sarsılır.
Hırsızlık, haksızlık, ahlaksızlık, dolandırıcılık, hortumculuk, güvensizlik, rüşvet, cinnet, cinayet vb. olaylar toplumların temel dayanaklarını birer birer yok eder.
Son zamanlarda ülkemizde gördüğümüz manzaralar da bu söylediklerimizden farklı değil.
Binlerce gencimiz ne yazık ki en verimli çağlarında işsiz güçsüz dolaşmakta, tam üretici olacakları çağlarda, paha biçilmez o gençlik enerjilerini, kahve köşelerinde harcamak zorunda kalmaktadırlar.
Ekonomik kriz içinde yüzdüğümüz şu günlerde, iş hacmi hiç görülmediği şekilde daralmıştır
Sadece şu geçtiğimiz iki yıl içinde işi olup da işsiz kalanların sayısı bile iki milyonları aşmıştır.
Her yıl doğal olarak da, bir milyon kişinin bu sayıya katıldığını hesaplayacak olursak, bu sözünü ettiğiz son iki yılda işsiz sayısının dört milyonları, toplam işsiz sayısının da bunun en az iki katı olduğunu düşünebiliriz. Böylece işsiz sayısının aşağı yukarı on, on iki milyonu bulduğunu söylersek herhalde pek yanılmış olmayız.
Bu kadar işsiz insanı olan bir ülkenin ekonomik dengelerinin alt üst olmaması mümkün değil tabi.
Bütün bunların tabii sonucu olarak bir çok vatandaşımız “açız açız” diye bağırmakta, bu canhıraş feryatlar hepimizin yüreklerini parçalamaktadır.
Hiçbir insan mecbur kalmadıkça bütün insanların, akrabalarının, tanıdıklarının ve medyanın önünde her şeyi göze alarak böyle bağırması mümkün değildir.
Çaresizlik insanlara neler yaptırıyor her gün televizyonlardan üzülerek ve utanarak izliyoruz.
Bütün bunlar hepimize birer ders olmalıdır ki, yaptığımız her işi hakkınca, adaletli, yandaş, meslektaş kayırımı yapmadan, istihdama, üretime dönük ve toplum çıkarlarını düşünmek ve de çok çalışmak zorunda olduğumuzu asla unutmamalıyız.
Yapılan her çalışmada her şeyden önce insan mutluluğuna, üretime ve istihdama yönelik hedefler bulunmalıdır.
Üretim ve istihdamı hedef almayan çalışma ve projeler, maalesef insanların mutlu olmasına, aş , iş, eş bulmasına ne acıdır ki yardımcı olmuyor.
Nasıl ki okuma-yazma seferberliği yapıyorsak, üretim ve iş(istihdam) seferberliği de başlatabiliriz.
Bunun için iş kuran ve üretim yapan vatandaşlarımıza, her türlü kolaylığı sağlamalıyız. Bunların başında bürokratik engellerin azaltılması, vergi indirimleri yada vergi muafiyetleri, ucuz yer tahsisi, elektrik, su vb. girdi indirimleri gibi kolaylıklar sağlanmalıdır ki, vatandaşlarımız iş ve üretim yapmaya özendirilsin.
Bir ülkede üretim ve iş alanı ne kadar geniş ve gelişmeye müsait olursa, üretim ne kadar yüksek kapasiteye sahip olursa, kalkınma ve gelişmede buna paralel olarak artacaktır. Bu durum ise ülke insanlarının iş sahibi, aş sahibi ve mutlu olması demektir.
Ülkemizin bütün fertlerinin hedefi, iş ve üretim seferberliğine girişerek, Kuvva-yı milliye ruhuyla çalışıp, ülkemizi bu girdaptan kurtarmak olmalıdır. 05.11.2002