MESLEK LİSELERİNİN ÖNÜNDEKİ ADALETSİZ ENGELLER HEMEN KALDIRILMALIDIR
İSMAİL SARIÇAY
E-posta: isaricay@gmail.com
7.11.1982 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan Anayasamızın, 42.maddesi eğitim ve öğretimle ilgilidir.
Bakınız Anayasamızın 42.maddesinin birinci paragrafında ne yazıyor. “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz...”.
Anayasamızın bu amir hükmüne rağmen, meslek lisesi mezunlarına, neredeyse üniversitelerin kapıları kapatılmıştır.
Böylece melek lisesi çıkışlıların Anayasal hakları da engellenmiştir.
Yapılan bu uygulamalar Anayasamızın ilgili maddesine aykırı olmasına rağmen yıllardan beri uygulana gelmektedir. Peki, bu uygulamayı yapanlar Anayasa suçu işlemiş olmuyorlar mı?
Yürürlükte olan Anayasamızın bu açık hükmüne rağmen, özellikle meslek lisesi çıkışlıların, mesleklerinin devamı olan alanların, bu yasak uygulamasına girmesine bir anlam vermek mümkün değildir.
Getirilen bu engeller ne yazık ki, milletimizin kıt kaynaklarıyla oluşturulan meslek liselerini kapanmayla karşı karşıya getirmiştir. Bu günün değerleriyle, Trilyonlarla değil Katrilyonlarla ifade edebileceğimiz yatırımlar maalesef atıl kalmıştır. Yazık değil mi, bu kadar emek verilerek yapılmış bunca yatırımlara?
Çağımıza ve ülkemiz gerçeklerine aykırı olan bu uygulamalar, özellikle Endüstri Meslek ve Teknik liseleri, Anadolu Teknik ve Meslek liselerini öğrencisiz bırakmıştır. Ayrıca buralarda görev yapan öğretmenlerimiz de en verimli çağlarında öğrencisiz bırakılmıştır.
Herkes elini şakağına koyup düşünmelidir. Üç yıl ile beş yıl arasında teknik eğitim veya meslek eğitimi almış öğrencilerimize, siz mühendis, doktor vb olamazsınız demek kadar yanlış bir şey olabilir mi?
Bir öğrenci Meslek liselerinde üç yıl, Teknik liselerde dört yıl, Anadolu Teknik liselerinde beş yıl uygulamalı ve teorik teknik eğitim alıyor.
Şimdi siz bunlara diyorsunuz ki, siz mühendis olamazsınız.
Bu kadar yanlış, yanlış olduğu kadar da çağdışı olan böyle bir uygulama, dünyanın neresinde var anlamak mümkün değil.
Teknik lise Makine bölümünü bitiren bir öğrenciye lise fen kolu programı okutuyorsunuz, ondan sonrada diyorsunuz ki, sen makine mühendisliğine giremezsin, mühendis de olamazsın ya da Bilgisayar bölümünü bitiren bir öğrenciye sende bilgisayar mühendisliğine giremez ve bilgisayar mühendisi olamazsın. Allah’a aşkına böyle bir uygulama dünyanın neresinde var?
Dünyanın gelişmiş hangi ülkesine bakarsanız bakınız, o ülkelerin kalkınmalarının temelinde, yetişmiş teknik insan gücü vardır.
Bu gün televizyonlardan hayret ve şaşkınlıkla izlediğimiz ABD’nin o korkunç silah vb. teknoloji gücünü kimler meydana getirdi acaba.
Batıyı batı yapan, Japonya’yı Japonya yapan o müthiş teknolojileri meydana getirenler teknik insan gücü değil de nedir dersiniz?
Bırakın gençlerimiz hangi liseyi ya da hangi meslek lisesini bitirirse bitirsin Eğer uygulamada olan ÖSS sınavında sorduğunuz soruları yapmış ve gerekli puanları almışsa, istediği alanda eğitimini sürdürsün. Bu her vatandaşımızın Anayasal bir hakkıdır.
Bırakalım gençleri, hayat boyu iç içe beraber olacağı, ekmeğini kazanacağı mesleğini kendi seçsin. Bundan daha doğal ne olabilir.
Hem uygulamayı, hem de teoriyi iyi bilen mühendis, doktor, iktisatçı vb. insan gücü değil mi ki, ülkeleri kalkındıran, dünya ile yarıştıran, üreten ve rekabet ettiren.
Son zamanlarda sayın başbakanımız ve sayın milli eğitim bakanımızın verdiği bazı demeçler, bize bu adaletsiz uygulamaların kaldırılacağına dair ümit vermektedir.
Söylenenlerin sözde kalmayacağına inanıyoruz.
Sonuç olarak diyoruz ki, bütün meslek liselerinin önündeki, adaletsiz ve haksız engeller, geciktirilmeden hemen kaldırılmalıdır. 22.4.2003