SIFIRLARIN ANLAMI
İSMAİL SARIÇAY
E-posta: isaricay@gmail.com
ÖSS ve LGS sınav sonuçları eğitimimizin gerçek yüzünü ortaya sermiştir. Kısaca eğitimimiz bana da kulak verin diye feryat etmektedir. Acil ve köklü tedbirler gerektiğini haykırmaktadır.
ÖSS sınavında İlköğretim ve liseyle beraber on bir-on iki yıl eğitim verdiğimiz çocuklarımızdan 32.000’ni sıfır puan almıştır. Bu durum eğitimimizin içler acısı durumunu da ortaya koymaktadır.
Keza LGS sınavında da durum bundan farklı değildir.
Bu sonuçlar bize şunu söylüyor. Hemen şimdi, zaman geçirmeden köklü bir eğitim reformu yapın.
Eğitim sistemimiz, bilim ışığında ve çağımızın şartlarına göre kökten elden geçirilmeyi bekliyor.
Eğer eğitim reformunda daha da gecikecek olursak, dünya gerçeklerinden koptuğumuz gibi, gelişmişlik sıralamasında da, her yıl birkaç basamak daha aşağılara düşmemiz önlenemeyecektir.
Böylece dünya gelişmişlik sıralamalarında Afrika ülkelerinin bile gerilerinde yerimizi alacağız.
Bu sıfırlar da önümüzdeki yıllarda katlanarak artmaya devam edecektir.
Gelişmiş bütün ülkelerin her alanda kalkınmasının temelinde eğitim vardır. Gelişimini zirveye çıkarmış bütün ülkelere baktığımızda, eğitim için yapılacak her şeyi zamanında yaptıklarını görürüz.
Ayrıca bu ülkelerde tüm toplum kesimleri, eğitim konusunda mutabakat halindedir. Ya bizde?
Gelişmiş ve zenginleşmiş tüm ülkeler, kaynaklarının büyük oranını eğitime yani insana ayırmaktadırlar.
Bu gün bütün bilimsel değerlendirme ve araştırmalarda insana yapılan yatırımların boşa gitmediğini, bir şekilde bu yatırımların tekrar toplumların yararına geri döndüğünü göstermektedir.
Eğitimi, toplumun ve çağın ihtiyaçlarına cevap veremeyen ülkelerin geri kaldığını, açlık, sefalet, anarşi, terör, kendi öz değerlerinden uzaklaşma, toplumuna yabancılaşma vb. gibi toplumsal yapıyı bozan, dejenere eden olgularla yüz yüze olduğunu, kendimize ve yakın çevre komşularımıza bakarak rahatlıkla görebiliriz.
Eğitim sistemini oturtmuş, yeni gelişmelere göre devamlı güncelleyen ülkelerin, yukarıda bahsettiğimiz olumsuz şartlarla pek problemlerinin olmadığını görürüz.
Zamanımızda bilim ve teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ve değişiyor ki, bu değişim ve gelişimleri anında otomatik olarak güncelleyecek sistemlerinizin olması gerekiyor.
Aksi taktirde bu günün son teknolojisi bir yıl sonra demode olabiliyor. Onu bir yıl sonra öğrenmenin de bir anlamı kalmıyor.
Çünkü peşinden bir üst versiyonları devreye giriyor. Cep telefonlarında ve Bilgisayarda olduğu gibi.
Asıl olan yeni bilgi ve teknolojileri kendinizin üretmesi ve geliştirmesidir. Bunu da yapacak olanlar iyi eğitilmiş insan gücüdür. İşte bu özelliklere sahip insanları yetiştirmek önemlidir.
Yeni teknoloji ve gelişmelerden sağlanan ekonomik fayda, her zaman daha yüksektir. Geliştirdiğiniz bir teknolojiyi çok yüksek fiyatlarla dünya pazarlarına sürebilir, buradan da ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayabilirsiniz.
Devamlı başka ülkeleri takip eden yada başkaları üretsin biz onlardan alırız mantığı, her zaman üretici değil tüketici olma sonucunu doğurur. Bu durumda sizin her zaman müşteri pozisyonunda olmanız anlamına gelir.
Eğer sınav sonuçlarında görmeye alıştığımız sıfırların anlamını iyi anlayıp, doğru yorumlayabilirsek ve en azından ekonomiye verdiğimiz mesai kadar, eğitim içinde kafa yorar çalışırsak, ekonomimizde düzelir, sosyal yapımızda.
Sıfırların anlamı yada sıfırların dili, eğitimde köklü, reform, reform diyor.
03.08.2004